Minder aandacht voor het gebit
Vooral bij kwetsbare ouderen bestaat de dag al uit zoveel taken (aankleden, eten, medicijnen innemen, fysio etc.) waardoor de zorg voor het gebit op een laag pitje komt te staan. Vooral ouderen die nog zelfstandig thuis wonen krijgen geen goede begeleiding op dit gebied. Overige lichamelijke klachten ontstaan vaak door problemen in de mond, waardoor die begeleiding juist wel erg belangrijk is.
De problemen die bij ouderen in de mond ontstaan zijn vooral cariës (gaatjes), tandvleesproblemen en afgebroken tanden en kiezen. Wanneer hier lang niks aan wordt gedaan, zal dit uiteindelijk leiden tot een niet te herstellen gebit. Op lange termijn kan dit problemen opleveren voor de algehele gezondheid.
Algehele gezondheid
Een slechte mondgezondheid heeft op termijn ook gevolgen voor de algehele gezondheid. Uit onderzoek blijkt zelfs dat er bepaalde relaties bestaan tussen problemen in de mond en elders in het lichaam. Onderstaande afbeelding geeft weer welke problemen een slechte mondgezondheid op termijn kan veroorzaken in de rest van het lichaam:
Slechtzittende prothese
In Nederland dragen miljoenen mensen (waaronder veel ouderen) een gebitsprothese. Echter past deze prothese bij zo’n 2 miljoen mensen niet meer optimaal, waardoor klachten in de mond kunnen ontstaan.
Tijd voor een nieuwe lach!
Vaak dragen mensen jarenlang dezelfde gebitsprothese, zonder deze te laten onderhouden/controleren door hun tandarts of tandprotheticus. Zonder het altijd door te hebben, ontstaan er verschillende kwaaltjes door de jaren heen. Mensen leren hier echter mee leven en denken geen hinder te ervaren van zulke kwalen. Wanneer wordt het tijd om jouw gebitsprothese te laten controleren:
- Wanneer je wel eens last hebt met kauwen of praten
- Wanneer je wel eens pijnlijke plekjes hebt in de mond
- Wanneer het gezicht iets is ingevallen
- Wanneer de mondhoeken iets zijn gaan hangen en soms geïrriteerd zijn
- Wanneer de onderkaak iets naar voren is gekomen
- Wanneer je soms nekklachten hebt
- Wanneer enkele tanden of kiezen in de prothese slijtageplekken hebben
- Wanneer je wel eens kleefpasta’s moet gebruiken
Gebitsprothese wordt elke 5 jaar (deels) vergoed
Het is vaak onnodig om jarenlang met dezelfde gebitsprothese te blijven rondlopen, want in veel gevallen wordt een nieuwe gebitsprothese elke 5 jaar deels vergoed door de basisverzekering. De basisverzekering vergoedt elke 5 jaar 75% van het totaalbedrag van een nieuwe gebitsprothese. Het repareren of opnieuw passend maken van een gebitsprothese wordt vaak zelfs voor 90% vergoed door de zorgverzekering. Rond blijven lopen met een slecht zittende prothese is dus zeker niet nodig.
Let op elkaar
Aandacht voor de mondgezondheid van ouderen blijft erg belangrijk. Niet alleen tandartsen, maar ook andere zorgverleners en familie dienen de mondgezondheid van ouderen goed in de gaten te houden om ergere situaties in de toekomst te vermijden. Let op elkaar en de (kwetsbare) ouderen om ons heen.